Wat is mentorschap?
Jouw situatie
Als je door een ziekte of beperking wordt belemmerd om beslissingen over de zorg en jouw gezondheid te nemen, dan kan mentorschap worden aangevraagd. Een voorbeeld van iemand waarvoor een mentor een rol kan spelen, is een dementerende oudere die geen verantwoorde keuzes meer kan maken over zijn of haar zorg.
Mentorschap is een beschermingsmaatregel die kan worden opgelegd aan meerderjarige personen, die door een verstandelijke en/of lichamelijke beperking tijdelijk of permanent niet in staat zijn om hun zorginhoudelijke belangen te behartigen.
Onze rol
Bij mentorschap gaat het om jouw zorginhoudelijke belangen. Je kan daarbij denken aan beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en/of begeleiding. De mentor behartigt deze belangen voor jou en neemt waar nodig beslissingen voor jou. Een mentor is aanwezig bij medische afspraken en zorgbesprekingen.
Mentorschap in de praktijk
Aanmelden bij DIT Bewindvoering
Je kunt jezelf bij DIT Bewindvoering aanmelden voor mentorschap via het contactformulier of door telefonisch contact op te nemen. Wij zullen in het kort met je doornemen of je in aanmerking komt voor mentorschap en of onze werkwijze bij jouw situatie past. Als dat het geval is maken we vervolgens een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij jou thuis. Voor de aanvraag van mentorschap is een indicatie nodig waaruit blijkt dat jij niet zelf in staat bent om je zorginhoudelijke belangen te behartigen. Dit kan een verklaring zijn van een arts of psycholoog, een ambulant/persoonlijk begeleider of een maatschappelijk werker.
Vervolgens wordt de aanvraag bij de rechtbank ingediend. Je hebt hiervoor geen advocaat nodig. De mentor van DIT Bewindvoering dient het verzoek in. Zodra de kantonrechter jouw zaak in behandeling heeft genomen, word je uitgenodigd voor een zitting bij de rechtbank. De mentor zal tijdens deze zitting ook aanwezig zijn en jou ondersteunen tijdens het gesprek met de kantonrechter.
Aanvraag bij de rechtbank
Je kunt zelf mentorschap aanvragen door een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Ook jouw partner en familieleden tot in de vierde graad kunnen hiervoor een verzoek doen. Dat zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers, zusters, neven, nichten en ooms en tantes. Daarnaast kan de zorginstelling een aanvraag indienen
In uitzonderlijke gevallen kan de officier van justitie of de gemeente een verzoek indienen als jouw familie goede redenen heeft om het verzoek niet zelf te doen. Bijvoorbeeld als dit de verhoudingen binnen jouw familie te zeer zou schaden.
Rapportage mentor
Een mentor staat altijd onder toezicht van de rechtbank. De mentor rapporteert daarom jaarlijks aan de rechtbank over jouw situatie en de werkzaamheden die hebben plaatsgevonden.
Verloop
Wanneer de kantonrechter het mentorschap heeft uitgesproken kan de mentor aan de slag. De mentor zorgt ervoor dat je de zorg krijgt die het beste bij jou past. Je krijgt hulp bij beslissingen over jouw verzorging, verpleging, behandeling en/of begeleiding.